Nieuws

Blog: Zodra het eerder donker wordt

3 december 2019

Wanneer de dagen korter worden, breekt de tijd aan van feesten, bijzondere rituelen en sferen. Sint Maarten, Halloween, Divali, Sinterklaas en Kerstmis. Ieder gezin maakt hierbij zijn eigen keuzes. Vieren we een feest? Op welke manier? Klein en knus of heel uitgebreid?

Telkens weer een verrassing

Vaak krijg je van huis uit veel tradities doorgegeven tijdens deze feesten. De meeste feesten en vieringen kennen een opbouw: in de sfeer komen, het verheugen en voorbereiden en dan het feest zelf. Tenslotte komt het nagenieten. Wij, volwassenen hebben dit al heel vaak meegemaakt. Voor de kinderen die volop in ontwikkeling zijn lijkt het de eerste jaren telkens weer een verrassing. De verwondering, het genieten van een fijne sfeer, de lichtjes, lekker eten, dagen die anders lopen dan normaal.

Steeds actiever deelnemen

Juist al dat nieuws is voor sommige kinderen wat te veel van het goede. Ze ervaren spanning en gedijen misschien beter bij wat meer rust. Het vieren van de feesten zal elk jaar anders verlopen omdat je kinderen zo volop in ontwikkeling zijn. Eerst overkomt het ze (cadeaus, een kerstboom, vuurwerk). In de loop van de jaren leren ze wat de feesten betekenen, wat er gaat gebeuren en gaan ze steeds actiever deelnemen.

Ontwikkeling tijdens feestdagen

Juist tijdens deze feesten zie je de ontwikkelingen van je kind zo mooi terug: van een baby op schoot, die voor het kerstdiner al in slaap valt, tot een peuter die langer kan opblijven en geniet van het lekkere eten. Van een basisschoolkind dat zo fijn helpt met de voorbereidingen tot een puber die steeds meer stem krijgt in de manier waarop jullie de feesten vieren.

Te veel?

Hoe je een feest viert, bepaal je zelf. Soms lijkt alles steeds grootser en uitbundiger te moeten. Je kunt je afvragen of dit voor kinderen optimaal is. Soms hoor ik dat kinderen wel vier keer Sinterklaas vieren, vanuit allerlei verschillende organisaties (sport, werk van de ouder, familie, et cetera). Kijk zelf eens kritisch of je kind dit wel aankan. Zo niet, voel je vooral niet verplicht bij elke viering aanwezig te zijn.

Genoeg tijd om na te genieten

Het is voor kinderen en jezelf fijn om lekker na te genieten. Dat is het moment van verwerken. Dit krijgt ruimte wanneer er enige tijd genomen wordt tussen bijvoorbeeld Sinterklaas en het opzetten van de kerstboom.

De kleine dingen die het doen

Kinderen vinden het fijn betrokken te worden bij de voorbereidingen: samen eten klaarmaken, de lampjes in de boom hangen. Juist dit soort ogenschijnlijk kleine dingen zijn mij het meeste bijgebleven. Misschien wel meer dan de viering zelf, u ook?

Verbinding

Ook in de kinderopvang wordt, aangepast aan de leeftijd, aandacht gegeven aan de feesten. Misschien wordt u gevraagd erbij te zijn of iets mee te nemen. Zo leggen we de verbinding tussen thuis en de kinderopvang. Dat komt de ontwikkeling van de kinderen ten goede. De koude decembermaand krijgt op deze manier een warm, betrokken en gezellig laagje. En daarna, zodra de dagen gaan lengen, hebben we weer veel andere dingen te vieren.

Marieke Grijpink