Nieuws>

Grote finale schaaktoernooi gewonnen door Albert van Kinderopvang BijDeHand

20 juni 2019

Tot aan de allerlaatste seconde verloor hij zijn schaakbord geen moment uit het oog. In opperste concentratie deed hij zijn laatste zet. Met ingehouden adem keek iedereen naar scheidsrechter en tevens combinatiefunctionaris schaken, Wilfred den Breejen. “Gefeliciteerd”, klonk het enkele seconden later. Zo won Albert uit Rotterdam van ruim 10.000 kinderen de grote finale van het SWKGroep schaaktoernooi.

Albert speelde in de afgelopen periode heel veel partijtjes schaak. En altijd weer even geconcentreerd. Op maar liefst 250 verschillende kinderopvang-, zorg- en buurtwerklocaties werd er door ruim 10.000 kinderen een hevige strijd geleverd. Op alle locaties hebben de kinderen en jongeren leren schaken met het speciaal ontwikkelde boekje: Schaken doe je zo! Na een periode van intensief oefenen, zijn op alle locaties kwartfinales en halve finales gespeeld. De winnaars per organisatie mochten op 19 juni spelen in grote finale van dit schaaktoernooi. Het bereiken van de grote finale van het SWKGroep schaaktoernooi is dan ook niet zomaar iets. Albert heeft er heel erg zijn best voor gedaan. Er werd eindeloos geoefend. En dat werpt zijn vruchten af, zo blijkt. ‘’Ik kan nog niet geloven dat ik de winnaar ben’’ aldus Albert. “Het was heel bijzonder om op het water te schaken! Het was niet makkelijk, zeker de tweede partij was best moeilijk. Ik ben heel erg trots! Ik heb samen met de andere kinderen de afgelopen tijd heel veel geleerd over schaken. Het is super leuk om te doen en dat wil ik graag aan iedereen laten zien!”

Bijzondere locatie

Decor voor het slotstuk was Zwemcentrum Rotterdam. Een zwembad inderdaad. In samenwerking met Sportbedrijf Rotterdam werd de finale georganiseerd op een ponton, midden in het zwembad. Wilfred den Breejen, combinatiefunctionaris schaken bij Rotterdam Sportsupport, was aanwezig als scheidsrechter. Nog één laatste strijd werd er gestreden. Albert van Kinderopvang BijDeHand bleek de grote schaakkoning, hij mag zich de trotse winnaar noemen.

Waarom schaken?

De keuze om een groot schaaktoernooi te organiseren was voor de SWKGroep niet moeilijk. Alles stond dit jaar namelijk in het thema van Body & Brains. Alle kinderopvang-, zorg- en buurtwerkorganisaties die onderdeel zijn van de SWKGroep, namen de kinderen én volwassenen gedurende dit jaar mee in een wereld van optische illusies en hersenkrakers. Schaken paste hier dan ook goed bij. “De sport heeft namelijk tal van positieve effecten”, vertelt  Ad Doorneveld, voorzitter van de raad van bestuur bij de SWKGroep waar Kinderopvang BijDeHand onderdeel van is. “De sport stimuleert de hersenen en daagt het brein uit. Waardoor kinderen en natuurlijk ook volwassenen creatiever worden en sneller problemen kunnen oplossen. Bovendien stimuleert schaken het geheugen en het ruimtelijk analytisch denkvermogen. Daarbij is schaken vooral erg leuk. Jong en oud kunnen veel leren van dit eeuwenoude strategische spel!”