Nieuws>

Iedere dag Buitenspeeldag

11 juni 2019

Buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Om dit te stimuleren wordt ieder jaar de Nationale Buitenspeeldag georganiseerd. In verschillende gemeenten worden dan straten afgesloten voor verkeer en omgetoverd tot speelplaatsen.

Gezond

Welk jaargetijde het ook is, buitenspelen is gezond voor lichaam én geest. Bewegen in de buitenlucht levert je extra vitamine D op én draagt bij aan een gezond gewicht. Buitenspelen biedt veel mogelijkheden voor de motorische ontwikkeling van kinderen: rennen, steppen, skaten, schommelen, je heel klein maken bij verstoppertje of je juist heel groot maken als je even stoer wilt doen.

Concentratie

Buitenspelen, bijvoorbeeld met hoogteverschillen (denk aan een klimrek of hoge glijbaan), leert kinderen over het inschatten van afstanden, over langzaam en snel, over hoog en laag. Kinderen leren letterlijk op een andere manier omgaan met de ruimte om hen heen. Daarnaast draagt buitenspelen bij aan hun concentratie; ze kunnen na het buienspelen beter denken en zich beter concentreren.

Leerzaam

Spelenderwijs leren kinderen ook omgaan met allerlei risico’s: wat doe je als je valt of als je vriendje zich heel hard stoot? Ook leren ze om samen te spelen. Plannen maken, ideeën uitwisselen, anderen helpen, nieuwe vriendschappen sluiten, voor jezelf opkomen, ruzie maken én het weer goedmaken.

Prikkels

Buiten krijgt je lijf allerlei prikkels die je binnen niet ervaart. Denk aan het gevoel van de wind door je haar, de regen op je huid, het geluid van vogels die fluiten, het ontdekken van kriebelbeestjes en ook warm of koud. Buiten is genoeg te ontdekken.

Dagelijks in beweging

Wij bieden dagelijks een gevarieerd programma met aandacht voor voldoende beweging, zowel binnen als buiten. We streven naar regionale samenwerkingen met (sport)verenigingen zodat ook door deskundigen toernooien en bewegingslessen georganiseerd kunnen worden.