Nieuws

Informatie over neusverkoudheid en toegang kinderopvang

17 juni 2020

Op 17 juni heeft het RIVM de richtlijnen voor kinderen met een neusverkoudheid versoepeld. Dat betekent het volgende:

  • Kinderen van 0 tot 4 jaar met een neusverkoudheid maar zonder koorts mogen naar de opvang komen. Behalve als zij in contact geweest zijn met of gezinslid zijn van een volwassene waarvan bevestigd is dat die besmet is met het coronavirus.
  • Kinderen van 4 tot 6 jaar (groep 1 of 2 van de basisschool) met een neusverkoudheid zonder koorts mogen naar school en de buitenschoolse opvang. Behalve als zij in contact geweest zijn met of gezinslid zijn van een volwassene waarvan bevestigd is dat die besmet is met het coronavirus.

Jonge kinderen en het coronavirus

Jonge kinderen zijn over het algemeen vaak verkouden. Omdat dit een symptoom is van het coronavirus, moesten kinderen met verkoudheid tot nu toe thuisblijven van opvang en school. Maar een snotneus wordt bij jonge kinderen vaak veroorzaakt door één van vele verkoudheidsvirussen. Bovendien krijgen kinderen milde klachten bij coronavirus, en zij lijken dan ook minder bij te dragen aan de overdracht van het virus.

Blijven testen

Het blijft uiteraard wel van belang dat kinderen van 0 tot 6 jaar met een neusverkoudheid getest worden op het coronavirus als zij in contact geweest zijn met een patiënt waarbij besmetting met het coronavirus is vastgesteld, of deel uitmaken van een uitbraakonderzoek. Kinderen met een neusverkoudheid kunnen ook getest worden op indicatie van een behandelend arts of op verzoek van de ouders.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de aangepaste maatregelen? Kijkt u dan op de website van het RIVM.

Wij zijn erg blij met deze versoepeling en willen u bedanken voor uw geduld en begrip in de afgelopen periode.