Home

Rotterdamse ouderen en kinderen vieren Chinees Nieuwjaar op ludieke wijze

23 februari 2021

Ouderen en kinderen in Rotterdam vieren dit jaar het Chinees Nieuwjaar mee dankzij Stichting China Festivals Rotterdam, Vivre Productions (uitvoerende partij), Buurtwerk en Kinderopvang BijDeHand. Stichting China Festivals organiseert meerdere nieuwjaarsvoorstellingen op verschillende locaties. Zo kunnen ouderen die in de buurt van de betrokken locaties van Buurtwerk wonen vanaf hun balkon de leeuwendans live zien, het verhaal van het Chinees Nieuwjaar beluisteren én ontvangen zij een tasje met Chinese lekkernijen om te proeven. Op 22 februari zagen de BSO-kinderen van Kinderopvang BijDeHand de beroemde leeuwendans online via een live-verbinding.

Meer dan ooit hebben we behoefte aan vriendschap, warmte en veiligheid, de thema’s van het Chinees Nieuwjaar. Stichting China Festivals Rotterdam wilde die thema’s ook naar ouderen en kinderen brengen. Dus maakte zij een voorstelling voor het festival Rotterdam Chinese New Year (RCNY). Alleen hoe kom je in coronatijd aan publiek en locaties?

Gelijk enthousiast

“Toen Vivre Productions ons benaderde, waren wij gelijk enthousiast”, zegt Susan Canter, regiomanager bij Kinderopvang BijDeHand. “Vivre Productions zet altijd mooie en maatschappelijke evenementen neer en wij zijn trots dat wij daar partner in mogen zijn. In het verleden hebben wij al veel samengewerkt en daar goede ervaringen mee” aldus Canter. “De festivals CuliNESSE en Opperdepop worden ook door Vivre Productions georganiseerd en Buurtwerk en Kinderopvang BijDeHand verzorgen daar al jaren het jongerenwerk en de kinderopvang op locatie. We hebben geen moment na hoeven denken en zijn deze samenwerking ook aangegaan!”

Voorbereiden

Terwijl de voorstellingen werden voorbereid, gingen ook Buurtwerk en Kinderopvang BijDeHand aan de slag. Kinderopvang BijDeHand leerde de kinderen over het Chinees Nieuwjaar ter voorbereiding op een mooi festival. Buurtwerk regelde de locaties Huis van de Wijk Zevenkamp en De Kristal in Nesselande en maakte de ouderen daar enthousiast. “De locaties waar de ‘live’-voorstellingen voor ouderen werden georganiseerd, zijn ook (zorg)locaties waar wij nadrukkelijk mee samenwerken. En het zijn de bewoners in de wijken die wij als Buurtwerk bedienen binnen de Welzijnsopdracht, een logische samenwerking dus”, zegt Arnoud van Amersfoort, teamleider bij Buurtwerk.

Spektakelstuk

En zo zat iedereen 22 februari klaar voor de voorstelling. De kinderen van de BSO’s van Kinderopvang BijDeHand online en de ouderen in het Huis van de Wijk Zevenkamp en De Kristal in Nesselande. Ze genoten van een spektakelstuk vol wonderbaarlijke Chinese vertellingen. En, als klap op de vuurpijl, de traditionele leeuwendans.