Home

Week voor de Gezonde Jeugd

7 juni 2021

Het is de Week voor de Gezonde Jeugd. Bedoeld om aandacht te geven aan een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien. Want de jeugd heeft de toekomst, dus een gezonde jeugd is een gezonde toekomst.

Op onze kinderopvang voeden wij kinderen daarom op met gezond eten. Doe jij dat thuis ook? Want juist in de groei is gezond eten belangrijk. Maar hoe eet je gezond? Kies vooral voor voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf.

De Schijf van Vijf helpt je kiezen

De Schijf van Vijf is een hulpmiddel om de juiste voedingskeuzes te maken. In de vijf schijven staan gezonde producten. Wanneer je kind elke dag iets uit elke schijf eet, krijgt het binnen wat het nodig heeft. Waarbij het belangrijk is om zoveel mogelijk af te wisselen.

Wat maakt de Schijf van Vijf gezond?

Wat moet je eten om voldoende vitamines, mineralen enzovoorts binnen te krijgen? Welke voeding voorkomt dat je te dik wordt? En hoe kan je milieuvriendelijk eten? Met deze vragen in het achterhoofd is de Schijf van Vijf samengesteld. Vandaar dat een menu met producten uit de schijf gezond genoemd kan worden. Op Voedingscentrum.nl vind je de hele Schijf van Vijf. Twijfel je of een product gezond is? Op die website vind je ook producten die niet in de Schijf zitten, met uitleg waarom niet.

Geef je kind een gezonde jeugd

Met de Schijf van Vijf kan je dus gemakkelijk je kind gezonde maaltijden voorzetten. Maar daarmee ben je er nog niet. Want je kind komt natuurlijk ook op andere plekken. Hoe zorg je dat het aanleert om ook bij anderen een gezonde keuze te maken? En dat het later ook zelfs gezond kookt? Wij hebben twee belangrijke tips: 1. Maak gezond leren eten leuk. En 2. Geef het goede voorbeeld.

Maak gezond leren eten leuk

Was er bij jou thuis vroeger strijd aan tafel? Waren er veel dingen die je niet lustte? Op de kinderopvang ondervangt de pedagogisch medewerker dit door kinderen uit te dagen zoveel mogelijk te proeven. Maak je kind nieuwsgierig en laat merken dat het leuk is om te onderzoeken hoe iets smaakt. En laat je kind zien hoe het eten wordt gemaakt. Kook en doe de boodschappen samen. Voeg daar een spelelement aan toe. Misschien is dat nog leuker . Of laat je kind eens nadenken over een gezond alternatief voor zijn favoriete snack. Leuk voor jullie allebei!

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren door te kijken naar anderen. Op de kinderopvang eet jouw kind daarom met de hele groep. Want de beste stimulans om te gaan eten zijn andere kinderen en de pedagogisch medewerker. Maar dus ook jij als ouder. Een belangrijke motivator voor kinderen om gezond te eten, is jouw eetgedrag. Kies daarom ook zelf voor het gezonde tussendoortje. En denk mee over het gezonde alternatief. Zoals je in de Schijf van Vijf ziet, is er genoeg keus! Toch nog inspiratie nodig? Op de eerder genoemde website Voedingscentrum.nl staan er heel veel. Wat eet jij vandaag?

Voorbeeldmenu’s

Op de website van het voedingscentrum vind je verschillende voorbeelddagmenu’s voor kinderen. Deze kan je altijd gebruiken ter inspiratie.