Home

Opvoedcoach: Baby’s en boeken

14 december 2020

Samen lezen: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Niet voor niets worden jaarlijks in januari de voorleesdagen georganiseerd (www.nationalevoorleesdagen.nl). (Voor)lezen is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind.

Contact door voorlezen

Wanneer begint u met voorlezen? Dat kan al in de babytijd. Baby’s zijn vanaf de geboorte namelijk gericht op contact. Ze zoeken contact met hun lijf, met hun ogen en, wat later, door het maken van geluidjes. Vanaf het moment dat uw baby gaat rollen en kruipen, zal hij of zij het ook fijn vinden om samen te lezen. Natuurlijk is de concentratie nog beperkt; een boekje zal niet keurig van kaft tot kaft samen gelezen kunnen worden. Dat hoeft ook niet. Samen naar de plaatjes kijken, wijzen en benoemen is al prachtig. En u stopt gewoon wanneer uw baby uitgekeken is.

Veilig en vertrouwd

Er zijn knisperboekjes en stoffen boekjes om mee te beginnen. Later zijn kartonnen boekjes geschikt, met heldere plaatjes. Zoals van Dick Bruna. Hierin staan ook korte rijmpjes voor u om voor te lezen. Een baby vindt het heel fijn om uw stem te horen. Ook het lichamelijk contact heeft uw baby zo nodig om zich veilig en vertrouwd te voelen. Langzaam maar zeker herkent uw baby de boekjes. En groeit hij in het verhaal. Een dreumes leert dat een verhaaltje een opbouw heeft, dat er soms om gelachen kan worden, of misschien zelfs een beetje spannend is. Het zijn goede ervaringen, waarop bij het latere lezen wordt voortgebouwd.

Eigen plek

Het is goed om het lezen minimaal één keer op een vast moment in te bouwen in uw dag. Dan vergeet u het niet en voor uw baby of dreumes wordt dit een routine. Zet de boekjes op een plaats waar uw dreumes zelf bij kan. Een laag kastje met een kussentje erbij nodigt uit om lekker te lezen. Een boek is nu eenmaal geen speelgoed en verdient een eigen plek in de kast.

Boekentips

Hier zijn wat tips voor mooie babyboekjes:
Wie speelt er in het water? Surya Sajnani
Bora in het water, Deborah van de Leijgraaf
Kiekeboe zon, Ingela P. Arrhenius
Baby ziet bloemen, Herve Tullet
Mijn tuin, Marion Billet

Veel leesplezier samen!

Marieke Grijpink, opvoedcoach