Nieuws

Opvoedcoach: Lekker mam!

9 juli 2020

Vanaf het moment dat uw baby is geboren, is voeding een belangrijke manier om met uw kind contact te maken, te verbinden. Nooit vergeet u de vergulde blik wanneer uw baby voldaan in uw armen ligt. Daarna de eerste hapjes, de gezamenlijke maaltijd, het ontstaan van een eet- en drinkritme. Toch zijn er rondom het eten vaak ook andere ervaringen: uw baby wil juist niet drinken, of uw peuter eet geen groenten, of er wordt meer gespeeld met het eten dan dat de mond in gaat. En hoe gaat u om met alle verleidingen in de supermarkt?

Deze ervaringen kunnen leiden tot spanning rondom eetsituaties. Kinderen, hoe jong ze ook zijn, voelen alles aan. Dus ook deze spanning. Probeer er dus zo luchtig mogelijk mee om te gaan. Gezelligheid tijdens de eet- en drinkmomenten is enorm belangrijk. Richt u vooral op uw eigen maaltijd, niet op die van de kinderen. Best moeilijk, maar het proberen waard!
Kinderen houden van voorspelbaarheid. Dus ook rondom eten. Kinderen weten waar ze aan toe zijn, dat geeft ontspanning. Vragen om snoep of chips heeft namelijk geen zin. Een vast eet- en drinkpatroon is ook goed voor het gebit van je kind.

Neem uw kind ook mee bij het kopen en klaarmaken van het eten. Wat is er nu leuker dan papa helpen bij het pakken van groenten en fruit, een eigen winkelkarretje en het thuis ook nog samen bereiden en de tafel dekken? De kans dat uw kind hierna lekker eet is veel groter.

De strijd aangaan heeft in ieder geval geen zin. Grijp vooral de kansen: humor, een feestboterham met drie soorten beleg, een zelfgemaakte pizza of zoveel mogelijk kleur op het bord. Presenteer gedurende alle maaltijden een gevarieerd aanbod, dan komt het niet op dat ene fruit- of groentemoment aan.

Eet smakelijk!

Marieke Grijpink – opvoedcoach