Fanatiek!

Onze dochter van 8 is een fanatieke sporter. Zij kan het ook goed. Ze speelt hockey in het eerste elftal. Het probleem is echter dat, wanneer haar team verliest of er wordt een fout gemaakt door een medespeelster, zij zo boos wordt dat ze uit het veld loopt of heel onaardig reageert. Wij vinden dit als ouders niet kunnen. Verliezen hoor toch ook bij sport?


Winnen en verliezen

Winnen en verliezen, het hoort er inderdaad allemaal bij. Als volwassene kun je meestal zo redeneren. Maar … de realiteit is ook vaak anders. Kijk maar eens naar reacties van topsporters wanneer het niet loopt zoals zij verwacht hadden. Veelvuldig tranen of agressie op en rond belangrijke toernooien. En niet alleen van de sporters zelf. Ook de supporters laten hun emoties vaak de vrije loop. In positieve, maar ook vaak in negatieve zin. Zo moeilijk is het blijkbaar. Fanatisme betekent letterlijk ‘hartstochtelijke ijver’ en gaat vaak gepaard met heftige emoties.

Samen bespreken

Haar fanatisme brengt haar op sportgebied blijkbaar wel ver. Maar het heeft dus ook deze andere kant. Wat kunt u doen? De vraag is of u als ouder hierop moet reageren of dat u dit in eerste instantie aan de coach overlaat. Ons advies is het laatste. De rollen zijn duidelijk. Op het veld zijn de coach en de scheidsrechter aan zet. Opvoeden doet u echter wel samen. Dus er is niets op tegen om er eens het gesprek over aan te gaan met de coach. En dan bedoel ik ook met uw dochter erbij. U kunt dan samen afspraken maken. Misschien voelt uw dochter haar boosheid aankomen, dan is een wissel mogelijk op zijn plaats. Vanuit de sport zijn er termen als ‘fair play’, die haar ook kunnen helpen haar emoties de baas te blijven: welk gedrag past er wel of juist niet op het veld.

Vergelijken

Daarnaast kunt u samen naar andere wedstrijden of sportevenementen op tv kijken en benoemen hoe sporters op een positieve manier met gevoelens voortkomend uit fanatisme omgaan (anderen oppeppen, tegen zichzelf praten, omzetten in lichamelijke acties). Dat helpt haar langzaam maar zeker haar gevoelens beter de baas te blijven.

Gedrag ouder

Het gedrag van ouders langs de lijn is ook een punt van aandacht. Hoe gaan zij om met winst en verlies? Is er voldoende luchtigheid over de prestaties? Is er sprake van positieve aandacht, ook bij verlies? Is er aandacht voor alle kwaliteiten van de kinderen, ook al zijn deze minder opvallend?

Genoeg stof tot nadenken, en er is nog tijd voor uw dochter om hierop te ontwikkelen. Geef in ieder geval complimenten als het wel goed gaat.