Zelf doen

Onze dochter van drie wil tegenwoordig alles zelf doen. Op zich leuk, maar het kost alleen zoveel tijd en soms hebben we die tijd niet. Hoe lossen we dit op?

Deze ‘ik kan het zelf’-fase zorgt ervoor dat kinderen leren zelfstandig te handelen. Het zelf proberen en zelf oefenen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van uw dochter. Uiteraard blijft uw aanwezigheid als opvoeder belangrijk voor de veiligheid en om haar te begeleiden in dit proces. Wat je daarvoor nodig hebt als ouder is heel veel geduld!

Laat uw kind het zelf ervaren

Als uw kind zelf dingen doet, ervaart ze een gevoel van trots. Dit is belangrijk voor haar zelfvertrouwen. U kunt uw kind op een positieve manier stimuleren door haar te laten helpen met klusjes en taakjes (die ook aansluiten bij haar mogelijkheden) . Kinderen vinden het heel fijn om bij te dragen en dit geeft weer een kans om emotioneel te groeien. Door uw dochter zelf dingen te laten doen die ze ook zelf wil doen, erkent u als het ware haar autonomie. Zij is een individu met eigen wensen, gedachten, behoeften, talenten en een eigen wil. Zij wordt hierin bevestigd door haar zelfstandig dingen te laten doen.

Sluit een compromis

Nu even praktisch. Als je op het punt staat om de deur uit te gaan en weinig tijd hebt, kan het heel frustrerend zijn dat uw dochter zelf haar schoenen wil aandoen. Op dat moment zult u een compromis moeten sluiten. Leg uit waarom er op dat moment geen tijd is voor haar om zelf haar schoenen aan te doen. Geef ook aan dat u goed snapt dat het voor haar heel belangrijk is om het zelf te doen. Zorg dat u een alternatief kan bieden. Als jullie aan het einde van de dag thuiskomen, mag zij uiteraard zelf haar schoenen weer uit doen. Of ze mag bijvoorbeeld helpen met koken. Stel iets leuks in het vooruitzicht. En zorg dat u, wanneer dat mogelijk is tijd inplant de volgende ochtend voor het ‘zelf-de-schoenen-aan-doen’ ritueel. U zult wat extra tijd in moeten plannen voor de drang naar zelfstandigheid van uw dochter.

Geduld, geduld, geduld en begrip

Dat zijn de sleutelwoorden in deze peuterfase. Maar ook duidelijkheid is heel belangrijk. Leg uit wat uw grenzen zijn. Wat kan wel en wat niet en waarom. Houd het wel kort en overzichtelijk, want ze is nog niet in staat om een uur te luisteren naar alle regels en afspraken. Maak er een paar met betrekking tot het ochtendritueel, als dat het moment is waarop de stress dikwijls toeslaat. Bovenal, zorg voor positieve ervaringen, daar groeit ze van!