Niet luisteren

Ik heb een zoon van net 2,5 jaar die altijd goed luisterde. Sinds kort moet ik hem voortdurend corrigeren. Ik merk dat ik het soms moeilijk vind om rustig te blijven. En dat ik steeds harder tegen hem ga praten. Vaak helpt dit niet en word ik alleen maar bozer. Hoe kan ik mijn zoon het beste corrigeren zodat ik zelf rustig blijf?

Kinderen kunnen hun ouders behoorlijk boos maken. Het is een hele kunst om rustig en positief te blijven. Eigenlijk kunt u het beste voorkomen dat u boos op hem wordt. Geef eerder aan wat u van hem verwacht. Zo zorgt u ervoor dat hij uw grens kent. Wanneer u niet boos bent, kunt u rustig en positief corrigeren omdat er nog geen emotie bij komt kijken. Uw boosheid roept namelijk ook boosheid op bij uw kind. Wanneer de sfeer in huis niet gezellig is, probeer dan even uit de sfeer te komen. Ga samen naar een andere kamer om iets te doen of, beter nog, ga lekker naar buiten. Jullie krijgen dan letterlijk frisse lucht.

Grenzen opzoeken hoort bij de ontwikkeling

Het opzoeken van grenzen en het niet luisteren naar de ouders is niks geks in de ontwikkeling van een kind. Rond deze leeftijd ontdekt een kind dat hij invloed heeft op zijn omgeving door dingen te weigeren of op een andere manier te doen.

Breng het positief of creatief

Het kan helpen wanneer u de opdracht positief formuleert. Dus “we lopen rustig in huis” of “we praten met een zachte stem”. Probeer de woorden ‘niet’ en ‘nee’ zoveel mogelijk te vermijden. Een andere tip is: wees creatief. Kinderen spelen het liefst de hele dag. Het spel sluit aan bij de belevingswereld van het kind. Breng een spelelement in door bijvoorbeeld een rol van zijn rollenspel te vervullen. Of door een spelletje te bedenken waardoor uw zoon geprikkeld wordt te luisteren. Bijvoorbeeld “ik doe mijn ogen dicht en tel tot 10. Als ik mijn ogen opendoe, heb jij je pyjama aan” of “we maken een wandeling door het bos (in de woonkamer) en we moeten heel stil zijn voor de beestjes die daar rondlopen, dus we lopen zachtjes”. Vaak lukt het op deze manier makkelijker om uw kind te laten doen wat u van hem vraagt. En zelfs zonder dat u uw stem hoeft te verheffen en boos hoeft te worden.