Afstand tussen kind en ouders

Mijn dochter wordt in de zomervakantie 12 jaar en gaat naar het voortgezet onderwijs. Ik merk dat ze steeds minder aan mij vertelt over wat ze meemaakt en waar ze mee zit. Terwijl ze altijd alles met mij deelde! Ik vind het moeilijk om hier mee om te gaan. Ik heb op deze manier geen zicht op wat zij meemaakt. En ben niet in staat haar te behoeden voor vervelende dingen. Zijn er tips zodat ik haar goed kan ondersteunen?

De overstap naar het voortgezet onderwijs. Een grote verandering in het leven van een kind én de ouders. Het is een periode waarin kinderen afscheid nemen van veel van hun oude gewoontes en systemen. Er komt in deze leeftijdsfase steeds meer afstand tussen kinderen en hun ouders. Iets waar niet alleen kinderen, maar vaak ook hun ouders aan moeten wennen.

Meer behoefte aan verantwoordelijkheid en zelfstandigheid

Naast de verandering van school en alles wat daarbij komt kijken, hebben kinderen van deze leeftijd steeds meer behoefte aan meer eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Ze willen meer privacy en dus minder aan hun ouders vertellen over alles wat ze meemaken. Ook al was vroeger de band met uw dochter heel open, nu wil ze wellicht liever eerst zelf nadenken over oplossingen of reflecteren op haar eigen handelen. Dit is goed voor haar eigen ontwikkeling, zodat ze zelf keuzes leert maken. Wanneer ze ervaart dat haar keuzes positieve ervaringen opleveren, doet dit haar zelfvertrouwen goed.

Wees als ouder niet te bang maar stimuleer

Natuurlijk wilt u haar beschermen voor vervelende dingen. Maar wanneer u altijd haar problemen blijft oplossen, leert en kan zij dit nooit zelf wanneer zij een volwassen vrouw is. Om uw dochter te stimuleren met u te praten wanneer ze ergens mee zit, is het goed om een betrokken en geïnteresseerde houding aan te nemen. Zorg ervoor dat uw dochter weet dat ze altijd bij u terecht kunt. Soms is het al voldoende om gewoon thuis te zijn als zij er ook is. Even samen iets met haar drinken of een activiteit doen die aansluit bij haar interesses. Het gaat er dan niet om dat er veel gesproken wordt, gewoon het samen iets met elkaar doen kan al voldoende zijn om haar het gevoel te geven dat u er voor haar bent. Als u er bent voor de leuke dingen, weet ze u vast ook te vinden wanneer ze minder leuke dingen meemaakt.

Geef positieve feedback

Verder kan het helpen om haar positieve feedback te geven en niet al te streng voor haar te zijn. Duidelijke regels zijn uiteraard wel belangrijk. Alleen gaat het er in deze leeftijdsfase ook om dat uw dochter inbreng mag hebben. Laat haar meedenken en meebeslissen of iets wel of niet mag. Keur niet meteen iets af, maar ga met haar in gesprek. Wat vindt zij er zelf van? Wat heeft ze ervan geleerd?