Weigeren vast voedsel door baby

Mijn dochter van 9 maanden is altijd een ‘hongerige’ baby geweest. Vanaf 6 maanden probeer ik haar te laten wennen aan vast voedsel. Meestal weigert ze na één of twee hapjes verder te eten. Ook weigert ze uit een fles of tuitbeker te drinken. Ze raakt helemaal over haar toeren. Borstvoeding krijgt ze elke tweeëneenhalf uur, dit gaat prima. En ze is vrolijk en gezond. Ik heb geprobeerd om haar spelenderwijs aan ander eten te laten wennen, maar zonder resultaat. Ik ben bang dat ze over een half jaar nog steeds niet aan andere voeding wil en dat het niet lukt om haar te plaatsen op het kinderdagverblijf. Hoe ga ik met dit probleem om?


Het eerste levensjaar is melkvoeding de belangrijkste voeding

Als een kind van 9 maanden nog steeds hoofdzakelijk borstvoeding drinkt, krijgt het voldoende vitamines, mineralen en eiwitten binnen. Het leren eten van gepureerde voeding van een lepel is vaak wennen voor een baby. U kunt proberen om eerst de borst en dan wat hapjes aan te bieden. Als ze daarna nog honger heeft, kunt u de andere borst aanbieden.


Baby's die te hongerig zijn, zijn niet altijd bereid iets nieuws te beginnen

U kunt beter zorgen dat de ergste honger weg is voor u met ander voedsel of andere eet-methodes gaat experimenteren. Bij de meeste baby’s lukt de overstap naar vast voedsel het makkelijkst wanneer een geliefd persoon in een prettige, rustige omgeving haar eten geeft. De meeste baby's beginnen met kleine hapjes (theelepeltjes). Zorg dat uw dochter de lepel ziet aankomen. Zo krijgt ze de tijd om haar mond te openen. Denk niet snel dat ze iets niet lust. Een kind heeft ongeveer tien proefbeurten nodig voordat de smaakpapillen vertrouwd zijn met een onbekende smaak of textuur. Laat haar zelf haar eettempo bepalen en forceer zeker niet. Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn tijdens het eetmoment.


De manier waarop baby’s vast voedsel gaan eten, kan verschillen

Het ene kind wil graag dat alles zeer fijn vermalen is. Het andere kind wil uitsluitend eten dat het zelf kan pakken en in de mond kan stoppen. Probeer groenten die zacht en gaar gekookt zijn eens aan te bieden in stukjes en kijk wat uw kind ermee doet. Blijf er wel bij om op te letten of zij stukjes die zij in haar mond stopt wel goed kan verwerken. U kunt dit ook doen met broodkorsten, soepstengels en stukjes zacht (niet plakkend) fruit. Wanneer u buiten wandelt met de kinderwagen kunt u ook af en toe een stukje banaan geven. De buitenlucht ontspant en kan ervoor zorgen dat uw kind een drempel overgaat.
Een enkele keer wil een baby geen vast voedsel omdat hij moeite heeft om te slikken. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een arts of logopedist die ervaring heeft met voedingsproblemen.