Gedrag tijdens verjaardagen

Mijn zoon van 10 jaar gedraagt zich thuis altijd goed en luistert meteen wanneer ik hem corrigeer. Wanneer we op een verjaardag zijn, gaat hij mee in het gedrag van de andere kinderen. Hij gedraagt zich dan stoer en geeft mij of mijn man een grote mond als ik hem iets vraag. Ik vind dit heel vervelend en weet niet goed hoe ik hier het best op kan reageren. Ik baal er dan van en schaam me voor zijn gedrag richting ons. Heeft u tips hoe ik dit aan kan pakken?

U schrijft dat uw zoon thuis altijd meteen luistert wanneer u hem iets vraagt. Fijn dat dit goed gaat! Uw zoon weet de regels dus goed. Wanneer u op een verjaardag bent, ontstaat er een andere groepsdynamiek omdat er andere kinderen aanwezig zijn. Uw zoon wordt dan als het ware gevraagd een andere houding aan te nemen; hij is dan niet alleen uw zoon, maar ook onderdeel van de groep kinderen waar hij op dat moment mee aan het spelen is. Stoer gedrag komt vaak voor en ook een grote mond is een veelvoorkomende reactie wanneer ouders iets aan hun kind vragen/corrigeren. Dit is ook iets wat bij zijn leeftijd hoort. Hij gaat zich een beetje afzetten van u als ouder en hij laat aan zijn vrienden zien hoe stoer hij is. Met dit laatste probeert hij zichzelf te profileren binnen zijn vriendengroep.


Bespreek het gedrag

Het kan helpen wanneer u zijn gedrag op een ander moment met hem bespreekt. Dus wanneer u thuis met hem bent. U kunt hem vertellen wat u opvalt aan zijn gedrag op verjaardagen en u kunt hem vragen of hij dit herkent. Leg uit wat het krijgen van een grote mond met u doet. Waarschijnlijk is het niet zijn bedoeling om u een naar gevoel te geven en is hij in de toekomst bereid hier iets aan te veranderen.


Maak afspraken

Overleg met uw zoon hoe het de volgende keer anders kan gaan. Wat kunt u met hem afspreken over zijn gedrag en de manier waarop u hem aanspreekt? Misschien is het geven van een seintje bijvoorbeeld al genoeg. Of u kunt hem op de verjaardag vriendelijk bij u roepen en van dichtbij aangeven wat u van hem verwacht. Wees u ervan bewust dat ook uw correctie tijdens een verjaardag van invloed is op zijn gedrag. Wanneer u hem zelf positief benadert en hem een-op-een even spreekt over zijn gedrag, kan dit voorkomen dat hij negatief en met een grote mond reageert waar veel andere mensen bij aanwezig zijn.